Kilometerheffing in België. Hoe houdt u controle over uw ‘nieuwe’ transportkost?
Vanaf 1 april 2016 start België met het heffen van een kilometervergoeding op vrachtwagentransport. Alle trucks boven 3,5 ton worden verplicht uitgerust met een OBU box die toelaat de heffing te berekenen. Hoe de tax wordt berekend is één ding. Wat u als verlader vooral wil weten is: wat zal dit uiteindelijk extra kosten?
De ene vervoerder spreekt van 10% extra op zijn huidige tarieven omdat hij veel naar Brussel moet rijden. Andere leveranciers zeggen +7% of +5%. Diegene die voor jou naar het buitenland rijdt, schat +2%… en dan hangt alles nog eens af van het feit of het gaat om een volle wagenlading of een deellading.
Tarief voor deelladingen ligt niet voor de hand
Bij een volle wagenlading ligt de werkelijke transportkost vrij dicht bij het tarief dat hiervoor aangerekend wordt. Bij deelladingen is dit duidelijk niet zo. Stel dat je 1 pallet weg laat brengen binnen België door een groupage vervoerder. De kostprijs ‘werkelijk vervoer’ is hier misschien maar 50% van je tarief. Voor 2 pallets is dit misschien 55%, voor 3 pallets 58%, voor 4 pallets 60% enz. De rest van de kosten hebben te maken met de kost voor het ophalen, de kost voor overslag, de kost voor administratie en zo verder.
Hoe kan PhiRater helpen in het verkrijgen van een duidelijk inzicht in je ‘nieuwe’ transportkost?
-
Uitfilteren tot werkelijke vervoerskost
Indien je al een tijdje van PhiRater gebruikt maakt, weet je dat al je uitgevoerde transportopdrachten nog met alle nodige details in de database aanwezig zijn. Op deze database kun je nu allerlei filters plaatsen op basis van plaats van vertrek en plaats van aankomst per volume eenheid. Dus je kunt perfect zien hoeveel orders van 1,2,3,… pallets je over een bepaalde periode van pakweg Antwerpen naar Brussel hebt meegestuurd met welke vervoerder aan welke kost voor vervoer. PhiRater kan sowieso direct alle andere additionele kosten zoals dieseltoeslagen, adr en/of andere toeslagen, verzekeringen, … uitfilteren en aldus ook uitsluiten van de ‘werkelijke vervoerskost’.
-
Nieuwe kost simuleren en impact ontdekken
Per uitgefilterde categorie van opdrachten kun je nu de nieuwe kost simuleren met de voorziene specifieke tariefverhoging van de betreffende vervoerder. Je kunt natuurlijk ook diezelfde oefening doen met de voorgestelde tariefaanpassingen van mogelijke andere vervoerders en direct zien wat hiervan de impact is.
-
Sterke basis voor onderhandeling
Op basis van deze uitkomsten is het makkelijker om met je huidige en/of nieuwe vervoerder aan tafel te zitten en deze uitkomsten met duidelijkheid van zaken opnieuw te bespreken. Als de kost van transport door de invoering van het rekeningrijden naar omhoog gaat is het duidelijk dat deze mede door de verlader moet gedragen worden maar dan wel liefst gebaseerd op de juiste parameter(s).