Waarom een goed begrip van ‘totale transportkost’ cruciaal is?

Try out our intelligence tool at 'PhiRater Play'

Please fill in a valid email address and get access to our demo environment


Dat externe vervoerskosten vaak hoog oplopen, weet elke bedrijfsleider. Maar hoe die totale transportkost is opgebouwd en welke uiteenlopende factoren invloed hebben op dat budget, dat is veel minder duidelijk. En toch is net dat inzicht cruciaal om transportkosten te doen dalen.

Inzicht in totale transportkosten

Jouw product moet vervoerd worden. Uiteraard zit daar een onvermijdelijke kost. Maar niet alle elementen uit het totale kostenplaatje zijn rigide. Om inzicht te krijgen in wat je transport daadwerkelijk kost en waar je zou kunnen besparen, is het eerst en vooral belangrijk om een goed zicht te krijgen op wat die totale kost echt inhoudt.

Je kan je transportkosten indelen in drie grote categorieën:

 • Directe kosten

  Alle kosten die je noodzakelijk moet maken om een product aan de klant te kunnen leveren.
  Het gaat dan over

  • Outbound kosten: o.a. kost van het transport, de verpakking, toelatingen en incoterm-gerelateerde kosten van producten die je bedrijf buitengaan.
  • Transfer kosten: transportkosten tussen verschillende vestigingen
  • Inbound kosten: alle kosten van het transport, de verpakking, toelatingen en incoterm-gerelateerde kosten van producten die je bedrijf binnenkomen.
 • Indirecte kosten

  Indirecte kosten zijn kosten die niet gelinkt worden aan één product, maar die wel gemaakt worden ter ondersteuning van een vlotte werking van je transport. Het gaat dan over zaken als transport management, klantenservice, boekhouding, ERP-systeem, etc.…

 • Kosten in verband met niet-kwaliteit

  Ook de kosten gelinkt aan non-quality zoals schadeclaims, onregelmatigheden, ontevreden klanten die afhaken, gemiste deadlines,.. maken deel uit van uw totale transportbudget.

Hoe brengt PhiRater inzicht in het totale kostenplaatje van extern transport?

Alle bovenstaande factoren dragen bij tot je totale transportkost. Het is dus voor verladers van groot belang om inzicht te krijgen het aandeel van al die afzonderlijke elementen. PhiRater beheert alle variabelen van je totale transportkost en voorziet daarin heldere analyserapporten. Zo ontdek je telkens in een mum van tijd hoe je kost is opgebouwd en waar de grootste uitgaves zitten. Op die manier kan je strategische beslissingen nemen om te optimaliseren en zo tot wel 25% te besparen.

Naast het beheer en de analyse van alle variabelen is PhiRater ook een functionele software tool die je in staat stelt om in enkele seconden voor elk transportorder de meest geschikte transportoplossing te vinden. Lees meer

Share this post


DOWNLOAD OUR WHITEPAPER

The future of logistics:

5 critical insights for shippers and forwarders